Haluan korostaa, että tämän postauksen tarkoitus ei ole missään nimessä tuomita kenenkään muun ruokavaliota. Mua ei haittaa ollenkaan se, mitä muut syö. Postaus on tarkoitettu heille, jotka ovat jo muutenkin suunnitelleet vähentävänsä eläinperäistä ravintoa. Itsehän olen oikeastaan flexitaristi (suosin vegaanista ruokavaliota, mutta esim. kylässä syön mitä tahansa minulle tarjotaan).
Nyt kuitenkin postauksen sisältöön. On ollut hauska huomata, miten helppo on vaihtaa eläinperäisiä tuotteita vegaanisiin. Tälläisiä postauksia ja sivustoja on netti jo pullollaan, mutta itse nimenomaan korostan, miten arjessa tehdä helppoja valintoja tälläisen aloittelijan näkökulmasta ja kirjoittelen tuotteista, joita itse olen kokeillut ja käyttänyt! Tässä vinkkejä:
LIHATUOTTEIDEN KORVAUS
Sekaruokailijan tuotteet: naudan liha, possu, kana, lammas yms., lihajalosteet (e. leikkeleet ja nakit/makkarat)
Vegaanisia tuotteita: tofu, seitan, oumph, tempeh, nyhtökaura, härkäpapuvalmisteet, soijarouhe ja muut soijatuotteet, linssit, pavut, sienet, vegaaniset leikkeleet ja nakit/makkarat. Lisäksi erikoiskaupoista löytää esimerkiksi vegaanista "kanaa", "kebabbia" ja "pekonia".
Käyttö: Kaikkia näitä pystyy käyttämään juuri samalla tavalla ruuanlaitossa, kuin vaikkapa kanaa tai jauhelihaa.
Paras vinkki: Soijarouhe on järkyttävän halpaa, hyvin säilyvää ja maistuu oikein maustettuna ihan jauhelihalta.
MAITOTUOTTEIDEN KORVAUS
Sekaruokailijan tuotteet: maito, jogurit, rahkat, juustot, kermat
Vegaanisia tuotteita: maidolle on useita eri korvikkeita; manteli-, soija-, kookos-, riisi- ja kauramaito ovat yleisiä tuotteita ihan tavallisissa ruokakaupoissa. Jogurtteja, rahkoja, ruokakermoja ja vispikermoja on myös vaikka kuinka monia vaihtoehtoja. Juustot on omasta mielestäni vaikein tuoteryhmä, mutta ihan kohtalaisia vegaanijuustoja on tarjolla ja juustoista makua saa ruokiin ravintohiivahiutaleilla.
Käyttö: Vegaanisia korvikkeita voi käyttää juuri samalla tavalla, kuin eläinperäisiä vaihtoehtoja.
Paras vinkki: Etenkin kasviruokakermat maistuu ruuanlaitossa ihan samalta, kuin eläinperäiset ruokakermat ja ovat halpoja.
KANANMUNAN KORVAUS
Tämä onkin vaikeimmasta päästä ryhmiä. Helpointa on vaikkapa leivonnassa ja ruuanlaitossa vain etsiä ohjeita, joissa ei ole käytetty kananmunaa. Jännä keino kumminkin saada valkuaisille korvike vaikkapa marenkeihin on kikherneiden "lima"! Minun maistamani kikhernemarengit ovat maistuneet täysin normaaleilta :)
HERKUT JA VALMISTUOTTEET
Tässä kohtaa linkkaan teille vain todella hyvän nettisivun, sillä syön melko vähän herkkuja ja etenkin valmisruokia. Nämä kaikki tuotteet ovat vegaanisia:
http://www.vegaanituotteet.net/
RAVINTOLAT JA ULKONA SYÖMINEN
Nykyään jo useissa ravintoloissa on ainakin yksi vegaaninen vaihtoehto. Myös etukäteen voi ravintoloihin soittaa ja kysyä, että onko jostain annoksesta mahdollista muokata vegaanista. Eniten olen itse saanut apua tähän osaan ruokavaliostani erilaisista Facebook -ryhmistä, kuten "vegaaninen Helsinki", "Vegaani" ja "Vegaaninen Tampere". Voit siis koittaa liittyä oman paikkakuntasi vegaaniseen ryhmään ja kysellä/seurailla siellä eri kahviloiden ja ravintoloiden tarjontaa!
Pakko oli käyttää tilaisuus hyväkseni, nauran aina kun uutisissa joissa kerrotaan jotain vegaaniudesta käytetään kuvituskuvana on raakoja porkkanoita :DD
Kisses, Silja
Kiitos tästä! Tuli juuri oikeaan saumaan:)
VastaaPoistaJes, ihanaa kuulla!! Kiitos paljon kommentista :)
Poistaootko huomannut muutoksia kehossa vegaanisemman ruokavalion myötä? :)
VastaaPoistaPakko kyllä myöntää, että en hirveesti :) Yleinen olotila ehkä parempi ja ei turvota niin helposti ja ruuan jälkeen ei oo ähky!
Poista