keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Mielipiteitä

Kysyin teiltä, mistä haluatte kuulla mielipiteeni. Tässä kysymykset, ja vastaukset :)Mitä mieltä oot ohjelmasta Viidakon Tähtöset?

-Olen nähnyt kyisestä sarjaa vain kaksi jaksoa ensimmäiseltä tuotantokaudelta, joten oikein vahvaa mielipidettä on vaikeaa muodostaa. Mutta sen perusteella mitä olen nähnyt, oli sinänsä ihan hauska sarja. En oikeastaan katso tv:tä, vaan latailen koneelle muutamia hyviä fiktiivisiä sarjoja. Jos katson jotakin, joka ei ole keksittyä, katson mielummin dokumenttejä kuin realitysarjoja :)

Millainen poliittinen kanta sulla on?

-Tää onkin vaikea kysymys, sillä en ole oikeastaan vieläkään sitä täysin vakiinnuttanut :D
Sanotaankos, että olen oikeistolainen kokoomusta kannattava perussuomalainen jolla on keskustalaisia ajatuksia :-)

Mitä mieltä oot siitä, että ylioppilaskirjoitukset ilmeisesti vuoden tai kahden päästä voidaan kirjoittaa osaksi tietokoneella? 

-Olen saanut sen käsityksen, että ensi syksynä lukion aloittavat kirjoittavat yo-kokeen koneella. Mielestäni se on hyvä juttu. Opettajien on helpompaa saada selvää, ja olla puolueettomia.
Muutenkin pidän ihan hyvänä, että opiskelu teknologisoituu, se helpottaa asioita. Tämä on tämänhetkinen mielipide, joka saattaa hyvinkin ajan kanssa muuttua.

Mitkä kouluaineet on sun mielestä hyödyllisimpiä elämää/kesätyötä/tulevaa ammattia varten?

-Tämähän riippuu täysin siitä kesätyöstä tai ammatista. Koska aion lääkikseen, niin mulle on tärkeitä matikka, kemia, biologia ja fysiikka. Kieliä ja äidinkieltä pidän kaikille täkeinä elämän kannalta.

Mitä mieltä oot oikein kovapalkkaisten ihmisten jyrkästä verotuksesta?

-Tasapuolisinta ja reiluintahan olisi mielestäni se, että kaikilla olisi sama vero. Mutta tasapuolisuus ei ole aina hyväksi, joten mielestäni on kuitenkin hyvä pitää kovapalkkaisetn ihmisten verot melko korkealla. Jos kaikilla olisi se sama vero, Suomi ei tulisi toimeen hyvinvointivaltiona.

Mitä mieltä oot sellaisista tosi ylimielisistä ihmisistä jotka kehuskelee rahoillaan tai tavaroillaan tai et on koko ajan äänessä kertomassa omasta elämästään ja luulee olevansa parempi ku muut?

-Ylimielisyys ja muiden yläpuolelle asettuminen on raivostuttavaa. Se ei johda mihinkään, ja kuitenkin esim. rahallinen omaisuus ei tee kenestäkään parempaa ihmistä. Omasta elämästään kertominen on taas asia erikseen. Todella tavallistahan on puhua omista kokemuksista, ja esim. rennosti jutella siitä mitä teki eilen. Mielummin puhuu itsestään ja omasta elämästään, kuin haukkuisi muita ja juoruilisi toisten elämästä.

Mitä mieltä oot opintotuesta? Pitäskö se poistaa ja ottaa tilalle enemmän opintolainaa?

-Opintotuki on hyvä juttu vähätuloisille nuorille, joita useimmat opiskelijat ovat. Monesti tuet on kuitenkin niin pieniä, että on otettava opintolainaa, mikä ei myöskään ole huono vaihtoehto.

Mitä mieltä oot tälläsistä 'teinityttöjen' idoleista, kuten Justin Bieberistä tai One Directionista?

-Kukin fanittakoon mitä tykkää, se ei ole minulta pois. Mutta itse en lämpene näille idoleille juurikaan :D

Mitä mieltä oot nuorten juomisesta ja polttamisesta?

-Aika tavallista, ja kuuluu omalta osaltaan nuoruuteen. Täytyy koittaa niitä rajoja, ja pelleillä, että tämän ikäisenä tajuaa, ettei siinä hirveästi ole järkeä mitä tuli tehtyä. Kun on elänyt tarpeeksi villit teinivuodet, voi rauhoittua ja alkaa aikuistua. Hyvä niille jotka tajuavat tämän ilman teini-iän kokeiluja :)

Mitä mieltä olet tyttöjen ulkonäköpaineista?

-Turhaa, mutta kaikilla meillä on oma osamme siitä. Kukaan ei voi sanoa ettei välittäisi _yhtään_ siitä miltä näyttää. Itselle ulkonäkö on tärkeä juttu, ja välillä siitä tulee paineitakin. Pyrin kuitenkin elämään rennosti, enkä stressata hirveästi pinnallisista jutuista :D

Mitä mieltä olet nykyajan vanhempien tavasta ostaa lapsille kaikki mitä halutaan?

-Riippuu tapauksesta. Kaikki lapset eivät halua paljoa, joten ei se kai haittaa vaikka saavatkin ne mitä toivovat. Myös sillä on väliä, miten tavarat vaikuttavat lapsen käytökseen.

Mitä mieltä olet yhden illan jutuista?

-Taaskin, mulle ei ole niinkään väliä mitä muut tekevät. Jos he pitävät niitä normaalina asiana, joita voi harrastaa useasti kuussa niin mikäs siinä. En silti täysin ymmärrä tälläistä, enkä itse
voisi kuvitella eläväni niin. Yhden illan jutut eivät todellakaan ole minua varten.

Mitä mieltä olet pettämisestä?

-Tyhmää isolla T:llä. Siinä ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä, enkä ymmärrä ihmisiä jotka pettävät. Miksei voi ensin jättää kumppania, ja sitten olla sen toisen kanssa? Kun selvästikään
siinä kohtaa parisuhde ei enää ole toimiva.

Mitä ajattelet huumeista?

-Maailma olisi hitusen parempi paikka ilman niitä. Niihin liittyy vaikka millä mitalla kaikkea rikollisuutta yms. En myöskään haluaisi nähdä yhdenkään läheiseni jäävän niihin koukkuun.

Mitä ajattelet siitä että lapsien kasvatuksessa käytetään kevyttä ruumiillista kuritusta esim luunappi tai tukkapölly?

-En salli niitä missään nimessä. Vanhemman pitää osata olla se auktoriiteetti ja kasvattaa lapsensa uskomaan pelkkää puhetta. Vanhempi ei saa satuttaa lastaan missään muodossa.

Millaset ihmiset ärsytttää sua?

-Esimerkiksi ylimieliset, ilkeät, paskanpuhujat, kaksinaamaiset, töykeät ja huonokäytöksiset.

Ootko kateellinen koskaan mistään?

-En tunnista tunnetta kateus. En tietääkseni ole ikinä ollut kateellinen :D En muista ainakaan, mahdollisesti joskus viisivuotiaana kadehtinut jonkun barbia, mutta sitäkään en muista. Osaan vain iloita toisen puolesta tai ajatella kuinka hienoa olisi, jos itsekin kykenisi saavuttamaan vastaavia asioita :)

Onko kivaa kun sulla on mahdollisuus saada suunnilleen kaikki mitä keksit pyytää?

-Olisihan se kivaa, mutta tämä lause ei pidä paikkaansa :) Saan ainoana lapsena todennäköisesti vähän enemmän kuin kuusilapsisen perheen lapset, joissa rahat ja huomio jaetaan. Mutta en minäkään kaikkea saa mitä keksin pyytää, ja keksisin vaikka mitä pyydettävää, jota en silti pyydä, tietäen etten niitä saisi :D

Mitä mieltä olet Nokia, Samsung, HTC ja iPhone -puhelinmerkeistä? Mikä on mielestäsi paras, miksi? perustele miksi et jonkin merkkistä puhelinta ottaisi, mitä ominaisuuksia haluat puhelimesta?

-Hyviä puhelinmerkkejä tietääkseni kaikki. Oma suosikki Samsung, koska jotenkin näissä (kännykkä, läppäri, tv) on toimiva kokonaisuus. Mulla ei oo sinänsä väliä merkillä, jos puhelin on hyvä. Haluan mahdollisuuden soittaa, laittaa viestejä ja herätyskellon :) On kivaa, kun saa myös sovelluksia ja pääsee nettiin, mutta ne ovat vain plussaa!

Sinähän syöt paljon kotimaista ruokaa eikö totta? Mietiskelin tässä vain että mitä mieltä olet kaupasta lidl? :) Kun sehän on aika edullinen kauppa ja sielä monet siitä syystä käyvät, 
mutta sielä ei taida olla kovin paljoa kotimaista ruokaa.. suurin osa tulee saksasta mikäli oikein olen ymmärtänyt. :)

-Tähän kommenttiin tuli myös vastaus: "Itseasiassa Lidl myy Suomessa paljon suomalaista ruokaa, mm. lihoja, maitoja, vihanneksia, leipää (:"
En syö sinänsä mitenkään hirveästi kotimaista ruokaa, tai en kiinnitä siihen huomiota. En katso tuotetta ostaessani, onko se suomalainen vai ei. Pääasia, että tuote on hyvä.
Mutta Lidl on oikein hyvä kauppa, ja sielä on kivan erilaisia tuotteita, vaikka en juurikaan sielä käy (=
Kisses, Silja

68 kommenttia:

 1. " Täytyy koittaa niitä rajoja, ja pelleillä, että tämän ikäisenä tajuaa, ettei siinä hirveästi ole järkeä mitä tuli tehtyä" haha sähä oot itekki vielä 16v nii sullaha on noita teinivuosia viel edessä :DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tarkoittanut että teinivuoteni olisivat ohi,vaan että ne vuodet jolloin teini-ikä oli aluillaan olivat tarpeeksi villejä, ja nyt kun sen tajuaa voi alkaa aikuistumaan :) Mielestäni teini-iän nimittäin määrittelee osin myös käytös. Osalla alkaa teini-ikä 10 vuotiaana, ja joillakin se jatkuu pitkälti yli 20 vuotiaaksi. Ja missä menee teinin, nuoren ja nuoren aikuisen rajat? Älkää lukeko näitä liian mustavalkoisesti :D

   Poista
  2. Mutta mielestäni ei vain ole oikein että ne 10-14 vuotiaat tuola käy juomassa kaupungilla/polttaa/harrastaa yhden yön juttuja. Teini-iän ''villit vuodet'' alkavat mielestäni vasta 15-20 vuotiaana, jolloin voi alkaa miettiä yllä luettelemiani vaihtoehtoja.. Ja se on totta että kaikille se ei tule, esim. jos joku on alkanut seurustella sieltä ipanasta lähtien, niin se rajoittaa. Itse olen 17v ja tuntuu että se villeys on vasta aluillaan ja ei se kun täyttää 18 tarkoita että pitäisi rauhoittua ja aikuistua: tulee vain vähän enemmän omaa vastuuta!

   Poista
  3. Kaikilla myös kokeilut tulee eri ikäisinä :) Yhden yön jutut ei kuulu listaan, mutta mulla tuo ikä oli 13-15 vuotiaana.

   Ja kyllä mun mielestä 18 vuotiaan pitäisi jossain määrin rauhoittua ja aikuistua, ei tylsistyä ;)

   Poista
 2. Oli aika hurja tuo kohta, että et edes tiedä miltä tuntuu olla kateellinen. Tai siis, sehän on normaali ja jokaisen elämään kuuluva tunne. En nyt tarkoita tätä kommenttia pahalla, ihan hyvähän se on että ei tarvitse aina kadehtia ja itsekin olen pyrkinyt vähentämään kadehtimista, ja olen sitä kautta oppinut iloitsemaan toisten onnesta paljon enemmän. Minua itseäni vain jotenkin hyvin suuresti ihmetyttää jos joku ei sitä tunnetta pysty tuntemaan, koska ainakin mun käsittääkseni se on täysin normaali ja yleinen tunne, niinkuin vaikkapa ilo taikka suru. Eli itse oon aina käsittänyt että se kuuluu jokaisen terveen ihmisen "tunnevarastoon".

  Mutta no, ihmisiä on erilaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni on myös ihan normaalia kadehtia, enkä nyt tarkoita että väheksyisin ihmisiä jotka ovat joskus kadehtineet=D Itse en vain ole tuntenut sitä :)

   Poista
  2. Ihan naurettavaa! En usko tuota, en sitten sanaakaan. On totta, ettet varmasti ole joutunut kadehtia muita niin paljon, koska sulla on ollut aina rahaa, ulkomaanmatkoja yms. mistä kaikki haaveilee! Kateellisuus ei ole tietenkään hyväksi, mutta juurikin tavallinen ja inhimillinen tunne. Jotkut kadehtivat enemmän, jotkut vähemmän, mutta en usko että tunne olisi sinullekkaan vieras. Ehkä et ole kadehtinut esim. toisten materiaa, koska olet tiennyt, että saat itse saman vain sormia napsauttamalla. On kuitenkin asioita, mitä ei rahalla saa, ja niistä olet varmasti jopa sinä, neiti täydellinen, ollut kateellinen, ja tulet olemaan vielä monta kertaa elämäsi aikana!

   Mainitsit myös vihaavasi ylimielisiä ihmisiä. Antaa nimittäin todella ylimielisen kuvan sinusta, kun jauhat blogissasi: "En välitä kateellisten kommenteista" ja väität tunteen olevan sinulle outo. Että sinuako kaikki kadehtivat, mutta itse et ketään?

   Tiedän, että olet järkevä tyttö, enkä itsekään sano kateuden esiintyvän minulla mitenkään usein tai välttämättä suurena tunteena. Tämä on kuitenkin sama, kun väittäisit, ettet ole koskaan esim. itkenyt. Ei tarvitse yrittää antaa itsestään liian kilttiä ja täydellistä, ihmisiähän tässä vaan kaikki ollaan.

   Onnellista kevättä ja tulevaa kesää sinulle!

   Poista
  3. Musta kaikki,jokainen ihminen on elämässään kokenut kateellisuutta..kukapa ei ois joskus miettiny et vitsit ku tolle on hyvännäköinen jätkä,tai kiva kroppa,yms. Olispa itelläki!!
   Musta on tekopyhää sanoa,että ei ole kokenut kateellisuutta :D

   Poista
  4. No nyt taas tuli niin paljon paskaa yhdessä kommentissa että huhhuh :D Se, etten kadehdi ei johdu siitä että saisin muka asioita sormia napsauttamalla tai luulisin olevani 'neiti täydellinen' vaan siitä että osaan iloita muiden puolesta!! Ja miksi olisin kateellinen myöskään asioista joita ei rahalla saa? Jos joillakin on vaikka hyvä parisuhde ja itsellä ei, olen vainiloinen heidän puolestaan ja ajatteöen miten huikeaa olisi omata yhtä hyvä parisuhde. Tåmä ei ole kateutta mielestäni.

   Onko se ylimielisyyttä jos ei halua loukkaantua ilkeistä kommenteista? :D En todellakaan halua että minulle ollaan kateellisia. Se on hirveää, jaolen sen vuoksi joutunut kokemaan monenlaista paskaa. Mieti asioita vähän ennen kuin teet noita syytöksiäsi.

   En nyt ymmärrä miksi on niin hirveää etten kadehdi? No, onneksi itse tiedän mitä tunnen, vaikka selkeästi joku luulee tietävänsä mitä minä tunnen:-)

   Hyvät kesät sullekin, toivon että mietit seuraavaa anonyymiä kommenttiasi jollekin hetken pidempään!

   Poista
  5. Ei se ole kateutta, että katsoo miten kaunis vartalo jollakin on, ja on iloinen siitä että toinen omaa sen kivan vartalon ja ajattelee itsekin hommaavansa vielä yhtä hyvän vartalon :)

   Poista
  6. Heippa silja!

   Anot ovat taas olleet ilkeitä, as always! Mutta olis kiva,jos myös kuuntelisit heitä tai musta heidän puheissa on asiaa,itse ainakin koen että jokainen meistä on kokenut kateellisuutta ainakin jossain määrin elämässä. Sellainen ihminen on ; kateudessa ei ole mitään rikollista, tottakai se aiheuttAa itsellä ärsytystä ja huonoa olo mut hyvässä tapauksessa se laittaa sut yrittään kovempaa!!

   Ei ole heikkoutta myöntää olevansa kateellinen välillä :) hauskaa kesää!

   Poista
  7. Joo ei mua haittais myöntää, sehän on tietenkin täysin normaalia! :D Valehtelisin silti jos niin väittäisin :)

   Poista
  8. Olen siis tuo ensimmäinen anonyymi ja en todellakaan halunnut olla ilkeä tai aiheuttaa mitään paskamyrskyä :D Kunhan siis vain ihmettelin!

   Poista
  9. "En nyt ymmärrä miksi on niin hirveää etten kadehdi?"

   Olen saanut sen käsityksen että ihminen jolta puuttuu niinkin normaali tunne kuin kateus, on jollakin tavalla henkisesti sairas. Siksi siis se tuntuu ainakin minusta niin oudolta että tällainen tunne joltakin puuttuu.

   Mutta enpä sitten tiedä miten tuo on tieteessä määritelty.

   Poista
  10. Joo, ensimmäinen ano, sä olitkin asiallinen ja vain selkeästi ihmettelit :) Muut täällä ei pysyny niin asiallisina.. :D

   Poista
  11. En pois sulje myöskään sitä vaihtoehtoa, että omaan jonkun tunnevamman. Sehän on täysin mahdollista :D

   Poista
  12. http://justkissit.blogspot.fi/2013/03/israel-part-3-shoppailua-ja-hemmottelua.html

   ''Varoitus: tämä kuva saattaa aiheuttaa suurta tissikateutta. Mutta älä pelkää, se on täysin normaalia kun vertaa omaa varustusta Nelliin! Ainut tunnettu hoitokeino tähän tautiin on silikonit.''

   Poista
  13. Ootko sä nyt oikeesti ihan tosissas ettet tajunnu tuota vitsiksi? :DDD

   Poista
  14. xdxd nomutta netin ihmeellisessä maailmassa tartutaan joka asiaan...

   Poista
 3. Sä kyllä osaat kääntää tän asian :DDD joo sä et oo omasta mielestäs kateellinen mut kaikki tietää totuuden...säki oot vain ihminen xd

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mites mä tän käänsin? :) Ja ette näköjään tiedä totuutta :D Mä en tajua että miksi se nyt on noin äärettömän outoa? Eikä se tee musta millään lailla parempaa ihmistä, en vain tunne kateellisuutta :D

   Poista
 4. Olen hämmästynyt tuohon kohtaan jossa kiellät kevyen ruumiillisen väkivallan käytön kasvatuksessa. Itse olen vielä lapsi ja kuulun 6 lapsiseen perheeseen + 2 aikuista.
  Ja sinä ainut lapsi. Se on eriasia , olet saanut kaiken huomion ja sinulle on todennäköisesti ostettu kaikki , eihän ketään muutakaan ole.
  Minä jaan kaiken sisaruksieni kanssa ja koska olen vanhin , joudun kaikkina päivinä vuodesta hoitamaan sisaruksiani kun nuorimmat tulevat koulusta . Todennäköisesti myös meidän perheessä lapset tappelevat keskenään enemmän kuin sinun perheessäsi.
  Mulle opetettiin pienenä että valehtelu yms on väärin ja kun tein pahaa sain luunapin ja todellakin se opetti vanhempien kunnioittamisesta ja näin ovat myös pikkusisarukseni oppineet.
  En siedä väkivaltaa mutta voin kertoa että todellakin olen onnellinen että minut opetettiin siihen että kun teki todella typerää sai arestia , lelut vietiin pois ja joskus luunapin.
  Ei luunappejakaan annettu tuosta vaan, vain harvoin ja se juuri opettikin että asia jonka tein, oli väärin.
  Et taida tietää lapsen kasvatuksesta mitään, ja onhan se ymmärrettävää mutta tuo mielipiteesikin antaa sinusta kuvan että sinulla on ollut lapsuus jossa kureista ei ole ollut tietoakaan.
  Eriasia on, jos lapsi on äärimmäisen kiltti ja ei tee pahaa, eihän häntä tarvi sitten opettaa ja puhutella.
  Mutta sen huomaa nytkin , ei paljon rajoja sulla näy
  T. 17 vuotias tyttö seinäjoelta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni se on väärä kasvatustapa, ja sen olen oppinut äidiltäni :) Ja minulla on kyllä rajoja ollut. Kuriksi ovat riittäneet sanat ja kehonkieli.

   Omasta kasvatuksestaan on hankala puhua, kun ei tiedä kaikkia vanhempien tarkoituksia. Äiti, kuitenkin luet nämä kommentit joten sä pystyt antamaan totuudenmukaisemman vastauksen tähän :D

   Poista
 5. No minäpäs vastaan, kun kysytään:) Emme Siljan isän kanssa hyväksy minkäänlaista ruumiillista kuritusta. Eipä silti, sen kieltää jo Suomen lakikin. Emme usko myöskään rangaistuksilla kasvattamiseen. Tämä ei tarkoita tokikaan sitä, että Siljalla olisi ollut ns. vapaa kasvatus tai että meillä ei olisi ollut kuria. Olemme joissakin asioissa tosi tiukkojakin- meille tärkeissä asioissa. Ajattelemme, että lapsen kanssa tulee puhua paljon ja hänelle tulee opettaa toiset huomioiva ja muutenkin hyvä käytös. Meillä on puhuttu aina paljon syy-seuraussuhteista ja kasvatuksemme perustuu lapsen kunnioittamiseen. Tästä on onneksemme ollut seurauksena myös se, että lapsemmekin kunnioittaa meitä. Tästä taas on seurannut se, että Silja on aiba ollut ns. helppo lapsi, ei hänen kanssaan ole juurikaan tarvinnut "tapella". Asioista on selvitty puhumalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vanhemmat vaikkapa antavat tukkapöllyä, piiskaa tai luunappeja, se ei tarkoita ettei kunnioittaisi omaa lastaan
   Tai että lapset eivät kunnioittaisi vanhempiaan. Kaikkia kauhukakaroita ei kiinnosta selvittää asioita puhumalla, vaan vaikkapa kiljumalla, puremalla tms. Ja tällöin ei auta oikeen muu kuin viedä se kiukkupussi muualle rauhoittumaan vaikka sitten vähän järeämmin ottein. Lapsille ei mitään traumoja luunapeista tai tukkapöllyistä jää. Yhden lapsen kanssa sitä ei näe kaikkea.

   Poista
  2. Kurituksen ei tarvitse olla väkivaltaista. Meidän perheessä on ollut käytössä ns. ``häpeärangaistus``: pahantekijä joutuu seisomaan nurkkaan, eikä pääse pois ennen kuin on rauhoittunut ja pyytänyt anteeksi. Ihan hyvin on toiminut, suosittelen. Ps kyseessä ei siis ole mikään pieni perhe, samassa talossa on asunut parhaimmillaan minä, äiti + 4 sisarustani :)

   Poista
  3. Niimpä, ei väkivalta ratkaise mitään yhtään sen enempää :)

   Poista
  4. Todellakin kunnon väkivallan käyttö ja lapsen kasvatukseen käytettävä pieni voima eivät ole ainakaan omassa perheessäni verrattavissa. En kutsuisi sitä edes väkivallaksi jos lapsi ei tottele eikä suostu kuuntelemaan tai puhumaan ja tässä tapauksessa vanhempani veisivät lapsen tämän omaan huoneeseensa jos ei puheella mene perille.
   Kukaan ei käytä väkivaltaa, vain tiukkaa kurin pitoa . Etenkin suurissa perheissä voisin väittää että ylipuolissa yli 3 lapsisissa perheissä on jouduttu käyttämään jotain muuta keinoa puheen sijaan.
   Ja todellakin se, että teillä ei ole ollut kuin yksi lapsi hoidettavana , kertoo siitä että ette voi tietää ja tuntea miltä tuntuu olla 3 lapsen äiti esimerkiksi .
   Ja kuinka kerrotte teidän lapsen kasvatuksesta kuinka puheella meni perille, niin meni meilläkin ensimmäisellä, toisella ja kolmannella ei enää koska riitaa syntyi pienemmistäkin asioista. Nyt kouluikäiset lapseni, uhmaiän ohittaneet ovat erittäin kunnioittavia vanhempia kohtaan , kaikki.

   Poista
  5. "Lapsille ei mitään traumoja luunapeista tai tukkapöllyistä jää."
   Nyt täytyy kyllä sanoa, että riippuu ihan lapsesta. Itse olen saanut tukkapöllyä ja luunappeja virheistäni, ja todellakin minulle on jäänyt niistä traumoja! Vieläkin, jo 18 vuotiaana, pelkään epäonnistuvani kaikessa, joten en uskalla yrittää edes asioita joissa tiedän voivani epäonnistua.
   Joten älä yleistä! Kaikilla ei jää traumoja samoista asioista, kuin toisilla.
   Kiitos.

   Poista
  6. Minulle muutamat tutut sanoneet samaa :/ Tämä on yksi syistä, miksi mielestäni ruumiillinen kuritus on väärin.

   Poista
  7. Ollaan puhuttu kavereiden kanssa ja psykologian tunneilla paljon näistä luunapeista ja tukkapöllystä rangaistuksena, ja haluan vaan sanoa että yksikään ei meistä kokenu sitä mitenkää traumaattisena. Päinvastoin tosi moni uskalsi sanoa että perheessä on käytetty tällästä tietyissä tilanteissa, ei epäonnistumisissa vaan rangaistuksena huonosta käytöksestä. Ja kaikilta tuli myös kommenttia että on vaa tyytyväinen että vanhemmat on sillon opettanu tavoille. Ja voin sanoa että huipputyyppejä ovat kyllä :)

   En mitenkää siis pahalla tätä kommenttia sanonu :D halusin vaan tuoda ajatukseni esiin.

   Poista
  8. Meillä on kans puhuttu tästä koulussa psykan ja uskonnon etiikan tunneilla, kun lasten kasvatus ja rankaiseminen on ollut niin paljon puheena kaikkialla. Monia oppilaista näistä ryhmistä joissa olen on rankaistu esim. Viemällä ulos tai toiseen huoneeseen häpeämään, ottamalla tukasta kiinni tms. Jos on tullut tehtyä väärin. Mutta virheiden tekemisestä ei kukaan ole sanonut saaneensa rangaistusta. kaikki ovat olleet tyytyväisiä että vanhemmat ovat olleet tiukkoja, ja sitä mieltä että heistä on kasvanut tasapainoisia nuoria ilman mitään trauman oireita. Eihän lapsen hakkaaminen ole missään nimessä hyväksyttävää, mutta mielestäni mustelmille ja haavoille hakkaaminen ja luunappi eivät ole verrattavissa.

   Poista
  9. Olen siltikin eri mieltä ja ruumiillista kuritusta vastaan :) Siinä on syynsä, miksi se on kielletty lailla. Mä en edelleenkään osaa tehdä hyviä vertauksia, mutta kun sanoo että mustelmille ja haavoille hakkaaminen ja luunappi eivät ole verrattavissa, voisi sitä verrata siihen että sanoo ettei seksuaalinen ahdistelu ja raiskaus ole verrattavissa. Eivät olekaan, mutta se lievempikin _voi_ aiheuttaa jollekin traumoja. (voi missä pystyy käydä kurssin jossa opetetaan hyviä vertauksia ::D)

   Poista
  10. Enpäs ole tänne ennen kommentoinut, mutta nyt on pakko. Silja, oon kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että väkivalta ei ole kasvatuskeino. Väkivallalla ei saa luotua kunnioitusta vaan pelkoa. Itseni on "kasvatettu" sillä, että sain lapsena selkääni monta kertaa viikossa, milloin mistäkin. Hengitysteissäni on rakenteellinen vika, minkä takia hengitykseni on tuhahtelevaa, varsinkin kuivalla ilmalla. Lensin seinään isäni toimesta usein lapsena juuri tämän takia, koska olin "epäkunnioittava". Kyllä, lensin, kirjaimellisesti. Sain tukkapöllyä ja ties mitä muuta. Lopputulos: sairastan dissosiaatiohäiriötä yhdistettynä kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, ja olen yrittänyt itsemurhaa useita kymmeniä kertoja.


   Yksi parhaista ystävistäni kasvatettiin luunapeilla ja ainaisella haukkumisella. Hän sairastui anoreksiaan ja kuoli vuosi sitten.

   Tämä vain esimerkkinä siitä, mitä henkisesti tai fyysisesti väkivaltainen kasvatus saattaa aiheuttaa.

   Poista
  11. Voi miten kamalaa ja otan suuresti osaa! :( Täälä jotkut puolustelevat tätä sanoen "ei minulle siitä mitään tullut, hyvä vain että opin tavoille!" Tai jotakin tähän suuntaan, mutta miksi ottaa se riski mikä fyysiseen kuritukseen liittyy, että lopputuloksena saattaa olla jotain näin vakavaa!

   Poista
  12. Kukaan ei ole täydellinen , ja niin kauan kun ihminen on tasapainoinen ja tyytyväinen itseensä, ei kellään ole oikeitta arvostella toisten toimintatapoja tai kasvatusmetodeja. Ei edes sinulla , Silja.

   Poista
  13. Kukaan ei ole täydellinen, se on täysin totta! Mutta toisen toimintatapoja kyllä voi arvostella vaikka henkilö olisi tyytyväinen itseensä ja tasapainoinen. Etkö arvostelisi sarjamurhaajan toimintatapoja tai insestin kasvatusmetodeja jos he itse kokisivat itsensä tasapainoisiksi ja tyytyväisiksi itseensä?

   Poista
  14. En tarkoittanut kasvattajia, vaan lapsia ketä on kasvatettu. Jos he ovat tasapainoisia ja tyytyväisiä itseensä, niin ei heidän kasvattajiaan ole kukaan mikään arvostelemaan. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tehdä asiat.

   Poista
  15. Ei olekaan, enkä ole niin väittänyt. Mutta se ei silti oikeuta lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan, että lapset myöhemmin ovat kuitenkin tasapainoisia. Voihan väkivallattomasti kasvatetuista lapsista tulla epätasapainoisia. Fyysinen kuritus on silti väärin.

   Poista
  16. Kyllä itseasiassa olet täällä arvostellut sellaisia ihmisiä.

   Poista
  17. Millaisia ihmisiä? :) Enkä nyt ymmärtänyt miten tuo kommentti liittyi edelliseen kommenttiini :D

   Poista
 6. " Haluan mahdollisuuden soittaa, laittaa viestejä ja herätyskellon :) " Miksi sulla sitten on älypuhelin, jos sulle kelpais ihan tavallinenkin ilman mitään sovelluksia ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juurikin tuota plussaa :) Mulle kelpaisi ihan tavallinen sänkykin, mutta on ihanaa nukkua leveässä sängyssä :3 Sitä kaipaa välillä pieniä ekstroja elämään :)

   Poista
 7. Kommentoin vielä sinulle anonyymi, joka kommentoit minun kommenttiani. Olen samaa mieltä, että voi hyvinkin olla, että sellainenkin vanhempi, joka antaa lapselleen luunappeja, tukistaa tai piiskaa, kunnioittaa lastaan. Suomen lain mukaan se on kuitenkin rikos. Itse en sitä kasvatustieteilijänä enkä äitinä hyväksy, enkä usko, että lasten lukumäärä vaikuttaa tähän mielipiteeseen. Tai se ei ole uskonasia, onhan asiasta tehty tutkimuskin. PS. mikäli kateuden tunteen puuttuminen on henkinen sairaus, ainoastaan yksi perheemme jäsen on terve. Lilli on kyllä mahdottoman kateellinen tyyppi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lilli on siis meidän koira :DD

   Poista
  2. Hah :D No ehkä se sitten voikin olla normaalia että se tunne puuttuu. Minun itseni on vain todella vaikeaa uskoa tuota väitettä, koska en ole eläissäni tavannut ihmistä tai kuullut ihmisestä, joka ei kadehtisi.

   t:aikaisempi anonyymi

   Poista
  3. Tähän vois vaikka sanoa, etten ole tavannut ihmistä tai kuullut ihmisestä, joka ei ole syönyt makaronia, mutta sellaisiakin varmasti on! Typerä vertaus, mutta ymmärrätte kai pointin :DD

   Poista
  4. Ei jonkin tunteen puuttumista ja makaronin syömistä voi oikein vertailla keskenään.

   Poista
  5. Sanoinkin että tuo oli typerä, mutta et tainnut tajuta pointtia :D

   Poista
 8. En niinku tajua et miks täytyy nyt tarttua jokaiseen sivulauseeseen. Oikeesti,jos silja ei oo kateellinen nii ollaan onnellisia hänen puolesta :D ja jos/kun siljan vanhemmat eivät usko luunappeihin yms, niin annetaan heidän kasvattaa oma lapsensa niinkuin haluaa - jokainen omalla tavallaan,kukaan ei varmasti kasvata lastaan/lapsiaan täydellisesti mutta tärkeintä on,että itse uskoo omiin kasvatusperiaatteisiin.. Enkä nyt tarkoita,että jos haluaa hakata omia lapsia ja uskoo siihen et saa hakata. Kaikki varmasti ymmärsi periaatteeni!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin :D Kiitos paljon kommentista ja sun kaltaisia ihmisiä pitäisi olla enemmän!! :-)

   Poista
 9. Voi voi mikä soppa... Täältä tulee yksi lusikka vielä !
  Suomessahan on laki, jossa lasten fyysinen väkivalta kasvatusperiaatteena on kielletty. Mutta hei, siellä on myös oikeus omaan mielipiteeseen. Jokaisella on vapaa sana. Yllättikö? Jos neiti X ei väittää, ettei tunne kateutta. Hän saa niin väittää. En kyllä usko, että kukaan jaksaisi pitää 'en ole mistään kateellinen, vaikka oikeesti olenkin' keskustelua yllä hyvin perustein. Ja jos neidit X ja Y haluaa saavuttaa vanhempien auktoriteetin ilman väkivaltaa ja on sitä mieltä, että se on oikea keino, heillä on siihen oikeus. Kuten joku tuolla sanoikin, ihmiset ovat erilaisia. Miksi siis mielipiteet pitäisi olla samoja? Just asking... Ja ei, en tarvi tähän mitään 'en mä nyt sitä tarkoittanut, kunhan halusin olla epämiellyttävä ihminen' vastausta.

  Ja jos tuota psykologiaa haluaa tähän oikeasti laittaa, niin laitetaas sitä nyt sitten. Lapsethan muodostavat kiintymyssuhteet jo varhain vanhempiinsa. Jos lasta aletaan kouluttamaan, kuin nyrkkeilysäkkiä, niin se tulee heijastumaan nuoruudessa. Ja lapset luovat myös samanlaisen kiintymyssuhteen omiin lapsiinsa aikuisena ja tutut kasvatusmenetelmät ovat silloinkin käytössä. Laki on varmasti 10-20 vuoden kuluttua vieläkin tiukempi, mutta psykologiaa vastaan on turha lähteä kilpailemaan. Lapsista myös saattaa tulla paljon sulkeutuneempia omia vanhempiaan kohtaan, koska pelkää peruukin heiluttamista. Pian hän ei uskalla kertoa mistään, mikä saattaisi suututtaa vanhemmat ja lopulta sulkeutuu yksin pelkojensa ja ahdistukseensa.

  Ja vielä yksi juttu, jos kerta täällä hoetaan, että kaikki on vain ihmisiä. Miksi sitten Silja ei ole ihminen, vaan voodoo-nukke? Sitäkön nyt saa haukkua, kun nuorella naisen alulla on selkeät ajatukset ja asenteet elämään. Kaikki ei ole musta-valkoista. Ei tässäkään kommentissa, mutta miksi sitä pilkkua nyt pitää niin pahasti aina viilata? Ihan kuin täällä vaan haluttaisiin konflikteja väkisin. Esim makaroni-vertaus oli helposti ymmärrettävissä, mutta siitäkin piti vaan päästä sanomaan. Kokeilkaapa lukea noi kysymykset ja vastaukset ymmärtäen. Täällä voi hei omia näkemyksiään avartaa ! Positiivista energiaa peliin, anot <:

  Ps. koska puututte tuohon tv-sarjojen lataamiseen? Eikseki oo teille ihan kauheeta, kun Silja tekee niin :---(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan huippu kommentti, kiitos tästä! :) Meillä on tosi samanlaiset näkemykset asioihin ja mahtavaa että uskallat puolustaa :)

   Poista
  2. Tuo on kyllä totta! Minusta hirveää tuo että ihmiset oikein kannustavat kevyeen ruumiilliseen kuritukseen, koska se on mielestäni niin VÄÄRIN! Ja mukava myös että täälä on joku joka oikeasti jostain jotain tietää ja kommentoi sen omalla nimellään! Mukavaa kevättä teille molemmille! :)

   Poista
  3. Haluaisin tuoda vielä yhden näkökulman esille.

   Mulle on pienenä annettu tukkapöllyä ja suu on pesty saippualla, kun on tullut kiroiltua, mutta toisaalta - silloin se oli vielä yleistä. Ja mun mielestä on vähän hmm... yleistäen sanottu, että kaikki fyysisesti kasvattavat vanhemmat kasvattavat lapsiaan "nyrkkeilysäkkeinä", ylempää kirjoittajaa lainatakseni. Mä sain sen tukkapöllyn vaan, kun oikeasti olin typeröinyt, mutta ei mua koskaan ole kumpikaan vanhemmistani lyönyt, potkinut tai kohdistanut suurempaa fyysisistä väkivaltaa muhun. Mutta oli miten oli, en koe niiden muutaman tukkapöllyn vaikuttaneen henkiseen kasvuuni tai suhteeseeni vanhempiini. Osaan kyllä kunnioittaa vanhempiani, mutta en missään nimessä pelkää kertoa elämästäni, murheistani ja huolistani heille - pikemminkin äitini on kuin paras ystäväni.

   Tarkoituksena ei siis ollut puolustella nyt ruumiillista kuritusta, vaikka sen puolelle tämä menikin, vaan halusin lähinnä puuttua tuohon 'nyrkkeilysäkkinä' olemiseen, ja tuoda oman kokemukseni kautta vielä yhden näkökulman asiaan. En koe tavan, jolla mua on kasvatettu, vaikuttavan suuresti tapaani kasvattaa omia lapsiani, sillä haluan tulevaisuudessa äitini kyetä kasvattamaan lapseni ilman pienenkään ruumillisen kurituksen tarvetta, vaikken itse koekaan siitä kärsineeni.

   - Maria

   Poista
  4. Totta, eiköhän meistä aivan kaikki pitäisi vääränä lasten kunnolla hakkaamista ja törkeää väkivaltaa. Mutta mun mielestä juuri fyysinen kurituskin on väärin :-)

   Mutta kiitos kommentista ja nimimerkki on aina plussaa:)

   Poista
 10. Kylläpäs tuli paljo puolustajia ruumiillisen kurituksen puolesta....... Eikö se oo kuitenki parempi näin päin, kun nii että Silja ois sanonu rankasevansa lastaan fyysisesti tulevaisuudessa? Ymmärrän noiden anojen pointin, mutta ei tarvis takertua jokaseen lauseeseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälä sais kirjottaa suurinpiirtein mitä vaan ja jostakin revitään se negatiivisuus :D

   Poista
 11. Voiko kaatteliissuuden edes määrittää niin että se kuuluu yhteen ""kastiin " minulle katteellisuus on sitä että saatan katsoa toisen kroppaa ja todeta että vitsi kelpais ja mietin että jos treenais nii mullaki ois tommonen. Joku voi rueta haukkumaan tätä tyyppiä sen takia että on kateellinen. Että kai siljakin jonkumoista kateutta kokee mutta hän ajattelee sen vöään samoin kuin minä jos nyt ajattelee. Kateuden voi tuntea siis aika eritavoin joten sitäpä on aika vaikea määritellä.

  VastaaPoista
 12. Äikän tunnilla nukuttu :):)')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus vain;-) Äikkä on kyllä 10, mutta välillä kyllä kiinnitän liian vähän huomiota kirjoitusvirheisiin :D

   Poista
 13. Eihän aikuisetkaan saisi hakata toisiaan vaikka toinen tekisi kuinka väärin , miksi sitten lapsia saisi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti :) Mutta nämä fyysisen kurituksen puolustajat ajattelevat että "fyysistä kuritusta ja hakkaamista ei voi edes verrata" :D

   Poista